Sony Xperia Z3 Compact – Micul gigant și la sfat, și la stat [REVIEW]

de: Răzvan Băltărețu
27 10. 2014

Sunt câteva telefoane pe care le aștept cu interes anual. Sony Xperia Z3 Compact este unul dintre ele și este ca un vis frumos în lumea telefoanelor actuale: mic, ecran de rezoluție bună și dotări excelente.

Sony Xperia Z3 Compact este așa cum unii utilizatori vor. Mai mare nu trebuie să însemne neapărat cu dotări mai bune, ci același procesor, aceeași memorie, aceeași baterie mare pot fi „înghesuite“ sub un ecran mai mic, într-o carcasă mai mică. Acest telefon se numește „Compact“ pentru că telefoanele „mini“ sunt o glumă. Acesta se ia în serios și aproape că îi iese până la final.

Introducere – Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 Compact are un ecran de 4,6 inci full HD. Este rezistent la apă și praf și este de cea mai potrivită dimensiune. Designul e vechi, fiind folosit de Sony pe cinci telefoane deja, inclusiv acesta. Are o ramă din plastic mai tare pentru rezistență (la Xperia Z3 e din metal), cu spate și față din sticlă. Sunt detalii mărunte între Xperia Z3 mare și acesta Compact, iar acestea nu te vor incomoda, deși ecranul este puțin mai bun pe modelul mai mare – niveluri de luminozitate mai bune.

Ca dotări tehnice, Sony Xperia Z3 Compact are un procesor Snapdragon 801 cu patru nuclee, o memorie RAM de 2GB și un spațiu de stocare de 16GB pe care îl poți mări cu card microSD până la 128GB. Cum era de așteptat, nu are nicio problemă în funcționare, nici în aplicații, nici în filmare 4K. Se mai adaugă pe listă o cameră de 20 megapixeli folosită pe ultimele telefoanele Sony, care filmează 4K, și mai are o baterie de 2.600 mAh cu poate cea mai bună autonomie dintre telefoanele disponibile pe piață, la dimensiunile acestea.

Seria Compact a fost deschisă de Sony cu Xperia Z1, apoi a luat o pauză cu Xperia Z2 și revine acum. Pare o ușoară degringoladă în grădina japonezilor. Nu au încă un tipar pentru Compact și au un tipar ciudat pentru flaghsip-uri: la fiecare șase-opt luni mai lansează unul, dar noutățile nu sunt notabile. Este obositor acest ciclu al Sony, dar măcar în această toamnă a livrat Xperia Z3 Compact. Va fi schimbat în primăvară? Nu știm încă, iar această incertitudine s-ar putea să-i afecteze vânzările.

Acest telefon este compact, este comod de purtat în buzunar, în mână, în buzunarul hainei și livrează la același nivel cu cele mai bune telefoane de pe piață. Are minusuri? Da, are, unele inexplicabile. Sony se laudă de cam doi ani cu expertiza sa în ecrane – deh, are divizie TV – și cu capacitățile sale în imagistică – seria Alpha este câmpul de teste și excelență. Și, totuși, pe Z3 Compact nu poți focaliza unde vrei tu când filmezi, iar controlul manual este cel mult rezonabil. De asemenea, ecranul ar putea fi mult mai bun, a se vedea ce au reușit LG (cu ecranul de pe G3 și iPhone 6) și Samsung cu cel de pe Note 4. Nu, rezoluția nu este totul.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Sony Xperia Z3 Compact review/”/]

Sony Xperia Z3 Compact – Puncte pro

Este cel mai compact și bine dotat telefon de care avea nevoie piața „mini“ pentru a pleca ochii în pământ de rușine. Peste toate acestea livrează o autonomie foarte bună, cât să nu îți faci griji că ai plecat de lângă priză și deja ai nevoie de energie.

Camera foto livrează poze foarte bune, cu o reproducere bună a culorilor, deși nu este o stabilizare optică prea bună (comparativ cu ce livrează concurența). Odată ce te-ai obișnuit cu funcționalitățile camerei le vei utiliza cu folos. Poți chiar să faci live streaming.

Mostră foto din Sony Xperia Z3 Compact.

Este la un preț apropiat de LG G3, dar la dimensiuni mai reduse. Este la un preț foarte bun pentru dotările sale, deși mai pierde din caracteristicile premium pe care le are Xperia Z3.

Sony Xperia Z3 Compact – Puncte contra

Filmează 4K și filmează în slow-motion, dar este o aplicație pentru cameră care îți oferă prea puțin control asupra imaginii. Focalizează automat și nu poți interveni pentru a întrerupe asta. Este un minus imens pentru o companie care se laudă cu atuurile sale în imagistică. Este un minus la fel de mare care trage în jos un hardware foarte bun.

Am așteptat acest telefon pentru review, pentru că mi-a plăcut prin dimensiuni și dotări. Totuși, într-un an de zile Sony a făcut doar schimbări mărunte, ca și când s-ar fi decis deja că primele modele i-au ieșit bine și doar mai schimbă procesorul, memoria RAM și ecranul. Ca design, interfață și funcționare, telefonul nu justifică upgrade-ul de la alt telefon Sony. Dacă este primul, atunci merită investiția.

Telefonul are difuzoare stereo, dar la nivel maxim se aude foarte prost. Sunetul e distorsionat și asta nu e bine, ajungi să reduci volumul ca să auzi mai bine. Este de lăudat că au încercat sunet stereo, urât este că nu este bine implementat. HTC One (M8) încă rămâne un exemplu.

Concluzie

Sony Xperia Z3 Compact a devenit telefonul cu Android pe care l-aș folosi zilnic și mi-a câștigat admirația Sony prin conceptul „compact“. Sunt motive pentru care aș cumpăra iPhone 6, Note 4 sau altele, iar Z3 Compact aș cumpăra pentru autonomie, dimensiuni și rezistență. Sper că Sony nu se va opri aici. Și dacă tot nu se va opri, sper să rezolve aplicația camerei foto, să îmbunătățească interfața și să rezolve distorsiunile difuzoarelor la viitorul smartphone.

Totul ține de încă un pas spre finisare. Acum, fundația e pusă și e solidă. În prezent, aș recomanda Xperia Z3 Compact drept cel mai bun telefon cu Android la dimensiuni reduse. Nu are rival.

Poți cumpăra un Sony Xperia Z3 Compact de aici pe alb. Aici este disponibil într-o carcasă neagră, ca cel pe care l-am avut spre review.